Gå til bund

www.monnerup.com

kantareller

Almindelig Kantarel
( Cantharellus cibarius)

Almindelig Kantarel er 5-10 cm høj med en 3-8 cm bred hat, der har kruset/bølget rand, når den er udvokset. Stokken er 2-6 cm høj og går jævnt over i ribber på hattens underside. Hele svampen er cremegul til æggegul. Den dufter svagt af abrikos og smagen er let bitter. Den bitre smag forsvinder ved tilberedning.

Den vokser i både løv- og nåleskov. I nåleskov som regel langs skovstier og i løvskov ofte på forblæste morbundsbakker blandt mos og blandt græsset Bølget Bunke. De første kantareller dukker op i juni i bøgeskoven, men da svampen er ret langsomt voksende, er det først i juli, at man kan høste frugtlegemer, der er store nok til, at man kan være bekendt at plukke dem til spisebrug. Den normale danske sommer, hvor det ikke er for varmt og for tørt, plejer at være et godt kantarelår. Kantarellerne fortsætter til frosten sætter ind for alvor. I 1999 blev der plukket Almindelig Kantarel juleaftensdag i Tisvilde Hegn. Den er almindelig i Danmark, men er dog ret eftertragtet, så i bynære skovområder får den sjældent lov til at blive ret stor.

Almindelig Kantarel kan forveksles med Bleg Kantarel, der er lysere, kraftigere og anløber orangerødt ved berøring. Det er en ligeså god spisesvamp som Almindelig Kantarel. Endelig finder man på nåle, kvas og grene i nåleskove Almindelig Orangekantarel, der ikke er en rigtig kantarel. Den hører til en helt anden slægt med rigtige lameller i stedet for ribber på hattens underside. Den er orange og ret sej i konsistensen. Orangekantarel er til nød spiselig, men ikke specielt velsmagende.

Almindelig Kantarel kan bruges i de fleste svamperetter, men må ikke spises rå. Den er især god i stuvninger. Den kan fryses både tilberedt og ikke tilberedt. Den skal ikke optøes inden brug, men skal direkte på panden/i gryden fra fryseren. Det kan også lade sig gøre at tørre kantareller til senere brug, men de bliver ofte noget seje i konsistensen efter udblødning.

Tragtkantarel

Tragt-Kantarel er 3-10 cm høj, hatten er 2-5 cm, kruset til bølget i kanten, brun til gråbrun. Undersiden af hatten består af lyse grågule ribber, der fortsætter lidt ned af den gule stok. Som navnet siger, er hatten ofte tragtformet og i udvoksede eksemplarer fortsætter tragten ned i den hule stok.

Tragt-Kantarel er meget almindelig og vokser både i løv- og nåleskov. I løvskov finder man den tit på eller nær nedbrudte stubbe, men den kan også dække store områder i både løv- og nåleskov, ofte på bakkeskråninger. Den har en ret lang sæson fra august og indtil frosten for alvor sætter ind. I år plukkede jeg friske Tragt-Kantareller indtil midten af januar, hvor barfrosten satte stop for den fornøjelse, og på foreningsturen den 20. august i Nyrup Hegn var den igen fremme i rigelige mængder.

Tragt-Kantarel er en fortrinlig spisesvamp, der kan streges, stuves, bruges i suppe og patéer mm. Den kan dog ikke spises rå. Den er ret tyndkødet, men da den ofte findes i mængder, får man hurtigt nok til et måltid, hvis man først har fået øjnene indstillet. Når man har fundet den sent på sæsonen i løvskov, kan det ofte betale sig at se sig godt omkrigefter flere, da den er meget svær at få øje på blandt de visne blade.

Forvekslingsmuligheder er Gul Trompetsvamp (Cantharellus lutescens). Hattens farve er mere rødbrun, og den har en underside, der ikke er ribbet, men kun svagt året. Den er ikke fundet i Danmark, men findes bl.a. i Sverige. Den er også en meget god spisesvamp og kan anvendes på samme måde som Tragt-Kantarel.

   
   
   
Gå til top   Gå til rørhatte Gå til diverse Tilbage til forside